Sele Zeytin Nasıl Yapılır ?
Kahvaltıların, salataların, makarnaların ve bir çok meze çeşidinin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan zeytinler uzun yıllardan beri tüketilmektedir. Zeytinin eşsiz lezzetinden vazgeçemeyen insanlar istedikleri tatta, tuzluluk oranında ve dolgunluktaki zeytinler elde etmek ve doğal yollar ile üretilmiş olan zeytinler tüketmek için kendi zeytinlerini yapmayı tercih edebilmektedir. Bundan dolayı Sele Zeytin Nasıl Yapılır? Sorusu bir çok kişi tarafından yanıtını aranan sorular arasında yer almaktadır.
Sele zeytin, adını aslında kulpsuz, fazla derin olmayan yayvan olarak bilinen geniş sepetlerden almaktadır. Siyah zeytinleri tatlandırmanın en bilinen yolları arasında yer alan bu yöntem sayesinde lezzetli olduğu kadar doğal zeytinler elde etmek mümkündür. Sele Zeytin Nasıl Yapılır? Sorusu yanıtlanırken ve gerekli aşamalar uygulanırken en dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de zeytinlerde acılık olmamasıdır. Siyah zeytinler kurulurken uygulanacak bazı püf noktalar sayesinde zeytinler acı tatlarından doğal yöntemler ile arındırılarak zengin bileşenler ile dolu içeriği korunmaktadır.
Siyah zeytinlerin lezzetini ortaya çıkarmak için salamura ve sele gibi farklı işlemler uygulanabilmektedir. Kuru sele olarak da bilinen Sele Zeytin Nasıl Yapılır? Sorusunun yanıtları ise yöreden yöreye farklıık gösterebilmektedir. Ancak değişmeyen tek şey tuz ile zeytin acı suyundan arındırılırken suyun zeytinlerde birikmemesini sağlayacak yapıdaki kaplarda tutulmasıdır. Önceleri sele sepet olarak bilinen sepetlerde yapılan işlemler şimdilerde süzgeçler yardımı ile de yapılabilmektedir. Sele zeytinlere kuru sele denilmesinin bir nedeni de acı suyun zeytinler ile aynı yerde bulunmasının engellenmesinden gelmektedir.
Sele Zeytin Nasıl Yapılır? Sorusu yanıtlanırken ilk önce seçilecek olan zeytinlerden bahsedilmesi gerekmektdir. Sele zeytin yapılabilmesi için tamamen olgunlaşmış ve siyahlaşmış zeytinlerin seçilmesi gerekmektedir. Kırık, çürük ve yer yer yeşil olan zeytinler tamamen ayıklanarak sadece olgun ve taze siyah zeytinlerin kullanılması gerekmektedir. Tamamen doğal bir zeytin elde edilmesi için uzun yıllardır zeytin yetiştiriciliği yapmış olan kişiler zeytinlerin yıkanmaması gerektiğini savunuyor olsalar da zeytinlerde kalabilecek bakteriler ve ilaç kalıntıları sebebi ile zeytinler öncelikle iyice yıkanabilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise zeytinlerin tuzlanmadan önce suyundan tamamen arındırılarak kurutulmasıdır.
Ayıklanan zeytinler, yıkanan ve tamamen kuru hale getirilen zeytinler sadece tuzlanarak bir süre bekletilir. Tuzlama sırasında tahta bir kasa veya bir şeker torbası kullanılması plastik içerikleri diğer süzgeçlere göre çok daha sağlıklı olduğu gibi zeytinlerin lezzeti açısından da oldukça önemlidir. Bu tuz sayesinde zeytin içerisindeki vitamin, mineral ve yararlı bileşenlerin hepsini kururken acı tatlara sebep olan suyundan arındırılmış olur. Sele zeytin tuza gömülerek yapılıyor olsa da tüketilirken tuzlu bir tat alınmaz. Doğal yollar ile üretilmiş zeytin çeşitleri arasında en tuzsuz olan sele zeytinlerdir.
Sele zeytin yapılırken bilinen sofra tuzları yerine iri kaya tuzları kullanılması daha uygundur. Bu şekilde zeytinler hem daha hızlı bir şekilde acı suyu salar hem de tuzlu bir tat oluşmasının önüne geçilir. Sele Zeytin Nasıl Yapılır? Sorusu yanıtlanırken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de iri kaya tuzlarının kullanılmasının tercih edilmesidir.
Siyah zeytinler özenle seçilip 1 kilo zeytine 1 su bardağı tuz ile tuzlandıktan sonra zeytinlerden acı su tamamen çıkarılana kadar tuzda bekletilmesi gerekmektedir. Zeytinler ara ara karıştırılarak tuzlara tamamen bulanmaya devam edilir. Zeytinlerden akan acı suyun zeytinler ile temas etme ihtimali varsa acı suyu tutan kap da boşaltılmalıdır. Bu şekilde zeytinlerin acı suyundan arındırılması ve yenilecek yumuşaklığa gelmesi yaklaşık olarak 1 ayı bulabilmektedir. Ancak Sele Zeytin Nasıl Yapılır? Sorusunun yanıtını arayan kişiler kendi zevklerine göre zeytin yapmak istediğinden dolayı zeytindeki acı tat yoğunluğu ve yumuşaklık oranı gibi etkenler göz önünde bulundurularak bu süre kısaltılabildiği gibi uzatılabilir. Bu aşamada en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de zeytinlerin gerekenden çok uzun süre bekleitlmesi durumunda fazla yumuşayarak ezilmiş bir hale gelebilecek olmasıdır. Tuz ile beraber buruşmaya ve yumuşamaya başlamış olan zeytinler cam kavanozlarda uzun süre saklanabilmektedir. Eğer doğrudan güneş alan ve sıcak bir yere konulursa zeytinler kısa sürede bozulacağı için cam kavanozun ağzı kapalı, serin ve doğrudan güneş ışığı almayan yerlerde zeytinler saklanabilir veya buzdolaplarının dondurucu bölümlerinde muhafaza edilebilir.
Dilerseniz sele zeytin ürünlerimize buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz