Zeytin hangi bölgede yetişir sorusu bu bitkiyi bahçesine ekmek isteyen kişiler tarafından sıklıkla sorulur. Zeytin uygun bölgede yetişirse uzun ömürlü, yaprak dökmeyen bir bitkidir. Zeytin ağaçlarının yetişebilmesi için yetiştikleri iklimin sıcak olması gerekir. Bu nedenle Türkiye'nin sıcak iklim bölgelerinde zeytin üretimi yüksektir. Zeytin, Türkiye'nin Ege bölgesinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Ege bölgesinin iklimi zeytinciliğe uygundur. Bu nedenle bu bölgede yetişen zeytinler genellikle kalitelidir.
Türkiye'de En Çok Zeytin Üretimi Yapılan Bölgeler
Türkiye'de en çok zeytin yetiştirilen bölgeler, ürün için uygun iklim özelliklerine sahip yerlerdir. Zeytin en çok Ege bölgesinde yetiştirilmekle birlikte, bu ürün Güney Marmara, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde de yetiştirilmektedir. Bu bölgelerin ortak özelliği sıcak iklim koşullarına sahip olmalarıdır. Ancak her bölgede yetiştirilen ürünün miktarı ve kalitesi aynı olmayabilir. Zeytinin en çok ve en yüksek verimin Ege bölgesinde yetiştirildiği bilinmektedir. Aydın, Ege bölgesinde en çok zeytin yetiştirilen ildir.
Akdeniz bölgesinde de zeytincilik yapılmaktadır. Zeytin Antalya, Mersin, Adana, Hatay ve Osmaniye illerinde yetiştirilmektedir. Bu bölgelerin dışında Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan Gaziantep, Mardin, Şanlıurfa ve Adıyaman'da da zeytin ağaçları bulunmaktadır. Ancak bu bölgede yetişen zeytinlerin verimi düşüktür. Ayrıca Güney Marmara'da zeytincilik yapılan yöreler arasındadır.
Zeytin, Marmara'nın güneyinde yer alan Balıkesir, Bursa ve Çanakkale'de yetiştirilmektedir. Bu bölgelerin dışında ılıman bir iklime sahip olan Karadeniz bölgesinde de az da olsa zeytincilik yapılmaktadır. Kara Deniz bölgesinde; Samsun ve Kastamonu gibi illerde zeytin ağaçları bulunmaktadır. Artvin Yusufeli'nde zeytin de yetiştirilmektedir. Artvin'de zeytin yetiştirmenin nedeni mikro iklimdir. Burada fön rüzgarlarının ısısı Artvin'de zeytin yetiştiriciliğine olanak sağlıyor.
Zeytin Hangi Bölgede Yetişmez
Türkiye'de zeytin yetiştiriciliğinin daha sıcak bir iklime sahip olan kıyı bölgelerinde yapıldığı görülmektedir. Zeytin iç kesimlerde, soğuk yerlerde yetişmez. Bu bölgeler; İç Anadolu ve Doğu Anadolu. Anadolu'nun içi; Ankara, Kırıkkale, Konya, Kırşehir, Niğde, Nevşehir, Yozgat, Sivas, Kayseri ve Aksaray illerinde zeytincilik yapılmamaktadır. Doğu Anadolu bölgesinde; Malatya, Elâzığ, Erzurum, Erzincan, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan gibi illerde zeytin üretimi yapılmamaktadır. Ayrıca Karadeniz bölgesinin iç kesimlerindeki illerde; Amasya, Tokat, Bayburt, Gümüşhane ve Çorum'da zeytin ağacı yoktur.